Chakra- en marma-massagetherapie gebaseerd op Ayurveda. Voor hulp bij stress-gerelateerde klachten, hyperventilatie, (sociale) angst, paniekaanvallen, onzekerheid, somberheid, depressie, chronische (pijn) klachten, e.a. Lid Vbag. Yoga en bewustwording. Arnhem.

 

 

 

 

Samatva (sanskriet)

gelijkmoedigheid, voelbaar
in contact met ware zelf

 
 
 
 
 
 
 

CHAKRA- EN MASSAGETHERAPIE - YOGA
WIJMIE SCHUURKAMP - ARNHEM
praktijk.samatva@gmail.com   
06 40 998 990

Stress en stressgerelateerde klachten, overspannen, burn-out

 

Af en toe wat stress, gecompenseerd met voldoende ontspanning en tevredenheid, is prima. Dit houdt ons aan de gang en alert over waar we mee bezig zijn. Maar als stress en stressgerelateerde klachten toenemen en er geen tevredenheid meer wordt ervaren, dan gaat er iets niet goed. Te druk zijn, teveel moeten doen, teveel willen doen, problemen privé of met werk, conflicten, gezondheidsklachten, onzekerheid .... allemaal factoren die ertoe bijdragen dat lichaam en psyche het kunnen "opgeven" in de vorm van meer en meer klachten en mogelijk ook overspannenheid of burn-out. Overduidelijke signalen dat het zo niet verder kan. Eerdere signalen (komend van je innerlijke stem, je ziel) waren er wel maar heb je niet herkend of erkend. 

 

 

Therapie

Begrijpen waar wat vandaan komt, ... slecht voelen / goed voelen ... innerlijke onrust / innerlijk rust ... negatieve emoties / innerlijke kracht ... e.a., is een belangrijke stap naar healing. En dat is waar we aan zullen werken in deze therapie. Op een diep level voelen en begrijpen wat chakra's zijn, hoe ze lichaam en gevoel verbinden, hoe ze energieblokkades tonen en hoe je in verbinding kunt blijven voor eigen welzijn.

 

Meer over wat aan bod kan komen

  • het meer (of weer) in contact komen met lichaam en ware gevoel, je innerlijke verbinding
  • bewust worden en transformeren van oorzakelijke gewoontes en patronen
  • bewust worden en loslaten van niet goed verwerkte ervaringen
  • natuurlijke ademhaling (belangrijk voor innerlijke rust, verbinding, gronding, prettig voelen in eigen lichaam)
  • het leren hoe met stress om te gaan zonder dat welzijn nadelig wordt beïnvloed
  • het weer voelen, herkennen en volgen van eigen levenspad en grenzen
  • leren bij jezelf te blijven ... te zorgen voor je eigen balans ...

 

Heb je vragen, neem gerust contact met me op.

 

 

Mogelijke klachten t.g.v. (chronische) stress

- slecht slapen - hoofdpijn - migraine - pijn - stijve pijnlijke spieren - spijsverteringsproblemen - lage weerstand - chronische klachten - onrust - angst - ontevredenheid - vluchtgedrag - slecht humeur - gevoel van leegte - opgejaagd voelen - kort lontje - onzekerheid - nervositeit - hyperventilatie - hartkloppingen - hypertensie - overspannen - burn-out - depressie - en vele andere -

 

 

Stress en in verbinding zijn met lichaam en gevoel (ziel/zelf)

Hoe meer je "op te ruimen hebt" hoe moeilijker het kan worden in rust en in verbinding te blijven. Immers ... ontspannen zal je confronteren met je innerlijke onrust .... Maar juist ontspanning en innerlijke verbinding is voor herstel, in balans komen en blijven, van belang.
Echte tevredenheid komt van binnen, van een goed contact met je zelf, en geeft de kracht en inzichten voor een stressvrij en voldoening gevend leven.

 

 

Vaak stress ervaren, chronische stress

... dan kan dit gevoel gewoon voor je gaan worden, een patroon, een gewenning. Je gaat vergeten dat je je ook nog anders, ...ontspannen..., kan voelen. Je gaat verleren hoe je kan ontspannen of ... het kan zelfs eng worden je aan ontspanning over te geven. 

 

 

Wat er fysiek o.a. gebeurt bij aanhoudende stress, reguliere bewoordingen

Ons autonome zenuwstelsel is verdeeld in een sympathisch deel, nodig voor activiteit, en een parasympathisch deel, nodig voor rust en herstel van de lichaamsweefsels en zielekrachten. Bij stress is het sympathische deel (te) actief. Het lichaam wordt door de aanmaak van stresshormonen in staat van actie gebracht. Bij aanhoudende stress/actie is er te weinig ruimte voor rust, goede vertering, herstel. Het lichaam kan niet voldoende ontgiften en "parkeert" afvalstoffen in het begin vooral in onderhuids bindweefsel en spierweefsel (begin van verzuring van het lichaam). Vandaar dat stress gepaard gaat met stijve pijnlijke spieren of het opspelen van "zwakke plekken". Houdt dit aan, dan gaan afvalstoffen dieper de weeefsels in en worden ook andere, meer essentiële, weefsels belast, wat allerlei klachten kan gaan geven.

Lichaamsweefsels, organen, orgaanstelsels, ze werken samen. Dus als er ergens een disfunctie komt ... dan beïnvloedt dat ook andere weefsels en systemen. De klachten die stress als grondoorzaak hebben zijn talloos. 

 

^^