Arnhem. chakra- en (marma)massagetherapie gebaseerd op ayurveda. Voor stress-gerelateerde klachten, hyperventilatie, (sociale) angst, paniekaanvallen, onzekerheid, somberheid, depressie, chronische (pijn) klachten, e.a. Lid Vbag. Yoga en bewustwording.

 

 

 

 

  Samatva (sanskriet) betekent

  gelijkmoedigheid, en wordt ervaren

  als lichaam en ziel in lijn zijn,

  elkaar voelen en juist voeden, voor

  een tevreden ziel in een gezond lichaam.

 
 
 
 
 
 
 

CHAKRA- EN (MARMA)MASSAGETHERAPIE - YOGA
WIJMIE SCHUURKAMP - ARNHEM CENTRUM
praktijk.samatva@gmail.com   
06 40 998 990

 

Kantel je scherm

 

Voeding en lichaamsverzorging

(bijgewerkt 31-05-2019)

 

 

 

Voeding, inleiding

 

Gezonde voeding voor gezondheid .... logisch toch?

 

Ayurveda benoemt het belang van voeding en spijsvertering als basis voor gezondheid. Maar ook de grondlegger van de westerse geneeskunde, Hippocrates (ca. 460/360 v Chr.) zei  ... "laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding".

 

Voedingsstoffen zijn nodig voor brandstof, bouwstof, hulpstof, transportstof, beschermstof  ... voor alles wat er in je lichaam gebeurt. Alle cellen en weefsels worden gevoed en onderhouden, ook de darmwandcellen en darmflora die aan de basis staan van een goede spijsvertering en stofwisseling.

 

Een gezond lichaam en een gezonde heldere geest hebben te maken met balans (ayurveda: Vata Pitta Kapha balans).

Van nature is het lichaam altijd bezig met het handhaven van deze balans, ... het zelfgenezend vermogen. Met passende leef- en voedingswijze kun je deze processen ondersteunen ... of ... tegenwerken. Bij tegenwerking verlopen spijsvertering en stofwisseling niet optimaal, raken processen verstoord(*) en ontstaan klachten.

 

(*) In het lichaam is alles met elkaar verbonden via superkleine en grotere kanalen. Via deze kanalen (ayurveda: srota's en nadi's) vinden de processen van verplaatsing, transformatie en gebruik van stoffen en energie plaats.

TOP

Wat doet een ongezond voedingspatroon

  • Is als stress voor het lichaam (ayurveda: belastend voor de VPK-balans).

  • Verzwakt de darmflora en darmfunctie ... (ayurveda: verzwakt agni en verhoogt ama (resp. verteringsvuur en gifstoffen). 

  • Kan maken dat de darmwand wat doorlaatbaar wordt (verzwakte cellen), waardoor ongewenste stoffen uit de darm via de bloedbaan in andere delen van het lichaam komen (ayurveda: ama, toxische stoffen), processen verstoren en klachten gaan geven.

  • Brengt tekorten ... verlaagt de weerstand ... vermogen in balans te blijven neemt af.

  • Is belastend voor de ontgiftingsorganen.

  • Is nadelig voor andere functies van deze (ontgiftings)organen (de lever heeft o.a. een rol in vet- en hormoonhuishouding; de nieren hebben o.a. een rol in handhaving juiste bloeddruk en vochthuishouding).

  • Als stofwisseling in cellen en weefsels niet goed verloopt, blijven afvalstoffen achter (ayurveda: ama). Dit proces begint licht met ophopingen in minder vitale delen als onderhuids bindweefsel, en spierweefsel (merkbaar aan wat pijntjes, moe, lagere weerstand, soms kouwelijk, soms huidklachten) ... en kan leiden tot ernstiger klachten, afhankelijk van hoe diep de verstoring in andere weefsels doordringt.

  • En .... wat veel mensen niet beseffen ... is dat afval niet alleen een fysieke vorm kent. Niet goed verwerkte ervaringen en niet dienende patronen in de vorm van denken en handelen belasten het lichaam en de stofwisselingsprocessen ook.
    De chakratherapie helpt om hier "op te ruimen". Op deze site meer over te lezen.

TOP

Afvalstoffen, lichaamsvreemde stoffen

Een lichaam produceert altijd afvalstoffen, omdat we leven, groeien, eten en bewegen. Met een gezonde leefstijl en in een gezonde omgeving kan het lichaam dit in principe aan. Maar vandaag de dag krijgen we teveel belastende en lichaamsvreemde stoffen binnen. O.a. via voeding door gebruik van kunstmest, pesticiden, kunstmatige toevoegingen - anti-aanbaklagen in pannen - magnetron - milieuvervuiling - roken - teveel zonlicht - straling - medicijnen - anticonceptiepil - stress - chemische stoffen via allerlei materialen, o.a. weekmakers in plastic - niet natuurlijke cosmetische producten en behandelingen.
Deze stoffen vermijden of beperken is een gezonde keuze.

TOP

Hoe merk je dat de stofwisseling niet optimaal is

In principe is bij alle klachten sprake van een verstoorde stofwisseling in darmen en/of elders in lichaam. Hoe langer en ernstiger de verstoring, hoe vervelender de klachten. Het kan zijn dat een verstoord patroon als normaal is gaan voelen voor je.

Een (beginnende) verstoring kun je o.a. merken aan - in ochtend niet fit - in ochtend stijf - pijnlijke spieren - sneller koud of warm - minder weerstand - wat onrustiger, of prikkelbaarder of somberder zijn - drogere of vettere huid - huidklachten - meer lichaamsgeur - opgezette buik - flatulentie (rotte geur, zure geur) - veranderingen stoelgang - zure oprispingen of maagzuur. Houden de (signaal)klachten aan, dan is het zeker wijsheid om je eet- en leefpatronen onder de loep te nemen.
Een goede ontlasting is - regelmatig - goede ontlasting in ochtend - ruikt, maar stinkt niet - banaanvorm - niet te droog, niet te los - geen onverteerde resten - plakt niet aan pot - anus makkelijk schoon te vegen. 

TOP

Basistips voor gezonde keuzes

 

Een plant heeft ruimte (ether), zuurstof (lucht), licht (vuur), water en aarde nodig om te groeien.
Een plant groeit het best als de verhouding tussen deze elementen passend is ...
... de ene plant heeft meer water nodig dan de andere ....
Een beetje disbalans kan een plant wel aan ... teveel disbalans wordt lastiger.
Met de mens is het net zo.

 

Ayurveda deelt voeding in naar elementaire samenstelling, ether - lucht - vuur - water - aarde. Zo kun je je maaltijden passend bij je constitutie (Vata, Pitta Kapha) samenstellen waarmee je je persoonlijke balans tegemoetkomt. Overheerst Vata (lucht) dan matig je het element lucht in voeding (o.a. droog, koud, onregelmatig). Overheerst Pitta (vuur) dan matig je vuur (o.a. scherp, warm).

 

Maar ...  zonder onderstaande basistips toe te passen, heeft dit niet zoveel zin.

 

De natuur is de beste leverancier. Hoe meer bewerkt en geraffineerd een product is, hoe minder je lichaam er wat mee kan en/of hoe lastiger de vertering is. Voeding levert de benodigde brandstoffen, bouwstoffen, hulpstoffen via koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, water, vezels, enzymen. Bij voldoende variatie en een goede verhouding is het al snel goed .. en lekker. En ... hoe beter je (spijsverterings)-balans is, hoe makkelijker je systeem een enkele keer een wat minder gezonde maaltijd aankan.

  • Eet zo ... vers, natuurlijk, biologisch, onbewerkt, ... als mogelijk.

  • Varieer. Eenzijdige voeding levert onvoldoende stoffen en "irriteert" het systeem (intoleranties, eczeem, allergieën).

  • Denk ook aan het variëren van graansoorten (brood, pasta, e.d.). Zie ook "over gluten".

  • Teveel (disbalans) van hetzelfde is altijd belastend. Dit geldt ook voor kruidenthee. Dus ook met thee variëren.

  • Eet alleen als je toe bent aan eten ... als de vorige maaltijd is verteerd.

  • Eet met zekere regelmaat.

  • Eet in rust ... goed kauwen ... goed proeven ... genieten.

  • Beter 0,5 uur voor tot 1 uur na de maaltijd niet drinken, hooguit wat kleine slokjes warm water. Drinken tijdens de maaltijd verstoort de spijsverteringssappen.

  • Eten en drinken, minimaal kamertemperatuur. Koud verlaagt het spijsverteringsvuur.

  • Eten en drinken niet te warm. Is als een shock voor de cellen in mond, keel, slokdarm en maag.

  • Lees ook ... lastig verteerbaar ...  

  • Eet niet teveel. Hoeveel is afhankelijk van leeftijd en hoeveel je beweegt op een dag.

  • Eet dagelijks voldoende (liefst verse) groente en fruit. Van alleen koolhydraten, eiwitten en vetten verzuurt/vervuilt je lichaam (begin van meeste gezondheidsklachten).

  • Neem geen nagerecht. Zowel iets zoets, iets kouds, fruit of zuivel is niet goed.
    Zoet van geraffineerde suiker beïnvloedt de bloedsuikerspiegel nadelig. Kou dooft het spijsverterings vuur (ayurveda: agni). Fruit combineert slecht met andere producten en wordt bij voorkeur apart gegeten.

  • Kook/verhit voeding niet langer dan nodig. Tip ... de meeste producten (ei, broccoli, kool, pasta, enz.) kun je 1 à 2 minuten koken, dan hittebron uit en na laten garen. Goed voor de voedingswaarde en goed voor milieu.

  • Beste tijd voor de hoofdmaaltijd is tussen 11.00 en 15.00 uur. Dan is het spijsverteringsvuur het hoogst.

  • Na de maaltijd ca. 1 uur rustig aan doen (niet gelijk gaan sporten, niet gelijk hard aan de gang). Voor een goede spijsvertering is voldoende rust van belang.

  • Gebruik liever geen magnetron (verlaagt de voedingswaarde, verstoort de energetische waarde).

  • Beter geen frituur (amper voedingswaarde, zwaar verteerbaar). Eet je het wel een keer ... combineer met veel verse groente.

  • Gebruik liever geen pan met anti-aanbaklaag (materiaal is giftig (krassen, dampen).

  • Ca. 3 uur voor slapen gaan niet meer eten. Beter ook geen alcohol, koolzuurhoudende of geraffineerde dranken of sappen.

TOP

Waarom honing niet verwarmen

Door honing te verhitten (boven 40 graden) verandert de samenstelling en vormen zich ongewenste stoffen. Honing wordt door verhitting ongezond en zeer lastig te verteren. De onverteerde resten blijven als afval en blokkades in het lichaam (ayurveda: ama). Eet dus beter geen brood of koek of andere produkten waar honing in is verwerkt. Gebruik honing niet als zoetstof in hete dranken. Koop geen niet-biologische honing (is vaak tot boven 40 graden verhit). Sommige biologische imkers verhitten tot ca. 40 graden. Koop je honing ..  lees de verpakking of vraag het na bij de producent.
De beste honing is de rauwe, onverhitte, onbewerkte biologische honing.

TOP

Dagelijkse drinken

  • Voldoende water. Min. 2 liter per dag. Eventueel een deel hiervan kruidenthee.
  • Variëren met soorten kruidenthee.
  • Geen tot weinig koffie of zwarte thee, max. 2 per dag.
  • Beter geen alcohol.
  • Beter geen koolzuurhoudende of andere geraffineerde frisdranken of sappen.
  • Drink niet te koud, minimaal kamertemperatuur.
  • Drink ook niet te warm.
  • Beter 0,5 uur voor tot 1 uur na de maaltijd niet drinken, hooguit wat kleine slokjes warm water. Drinken tijdens de maaltijd verstoort de spijsverteringssappen.

TOP

Voldoende groente en fruit

Groente en fruit zijn de leveranciers van o.a. vitaminen, mineralen, antioxidanten,vezels, zijn van belang voor juiste zuurgraadbalans/pH waardes.

Neem liever meer dan de algemeen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ca. 2 à 3 stuks fruit en 300 á 400 gr groente. Want door de verarming van landbouwgronden (kunstmest), pesticiden en kunstmatige rijpingsprocessen, zitten er (steeds) minder voedingstoffen in groente en fruit, terwijl we er door toename van vervuiling (uitlaatgassen, straling, additieven, pesticiden) er meer van nodig hebben voor een goede ontgifting.

TOP

Over koolhydraten

Koolhydraten (suikers en zetmeel) worden omgezet naar glucose voor brandstof en voor reserve-opslag (glycogeen). We kennen de snelle en langzame, wat slaat op de snelheid waarmee koolhydraten als glucose in het bloed komen. Vooral de snelle en een teveel aan koolhydraten zijn ongezond. De snelle brengen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en een teveel wordt omgezet naar vetcellen. Gezondheidsklachten ontstaan doordat het lichaam moeite krijgt met het in balans houden van de bloedsuikerspiegel en een teveel aan koolhydraten niet aankan. Aanwijzingen voor ongezonde pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel zijn de afternoon dip of zin in zoet na een maaltijd. Bij een teveel aan koolhydraten kan er sprake zijn van gewichtstoename. Verder zijn er linken te leggen met klachten als - weinig energie, insuline-resistentie, diabetes, hypoglykemie, overgewicht, hart- en vaatziekten, geheugen, leervermogen, neurologische aandoeningen als Alzheimer.

We varen dus wel bij een redelijk constante bloedsuikerspiegel. Hiervoor kun je letten op

  • Kiezen voor de langzame koolhydraten (volkoren producten, onbewerkte producten).

  • Koolhydraten uit granen (ook de langzame) combineren met groente. De combinatie houdt de bloedsuikerspiegel in balans.

  • Eet niet meer koolhydraten dan nodig (hoeveel hangt o.a. af van leeftijd en mate van bewegen).

  • Regelmatig eetpatroon.

  • Suikers in fruit verteren redelijk snel, maar een stuk fruit levert ook ander voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, vezels) wat maakt dat het lichaam er mee uit de voeten kan en de bloedsuikerspiegel minder beïnvloedt. Toch beter niet teveel fruit en variëren tussen zoet en minder zoet. Fruit eet je het liefste apart. Zie ... "lastig verteerbaar".

TOP

Voedselcombinaties, lastig verteerbaar

Bepaalde combinaties zijn lastig verteerbaar. Zeker als je spijsvertering niet optimaal is, of bezig bent met een detox, is het goed hier op te letten.

  • Koolhydraten beter niet alleen met dierlijke eiwitten. Combineer met voldoende (ook groene) groente.

  • Eet je dierlijke producten, kies dan voor 1 dierlijk eiwitsoort per maaltijd. Dus of ei, of kaas, of zuivel, of vlees, of vis.

  • Beste is om fruit apart te eten en min. 2,5 uur na en 0,5 uur voor andere maaltijd. De zuren in fruit belemmeren de verterings­enzymen. Wil je granen met fruit combineren, kies dan voor zoet fruit. Zuivel met fruit kun je beter niet doen.

  • Meloen niet combineren met ander fruit, dus alleen meloen.

  • Banaan (vooral jonge, halfrijpe) en zuivel gaan slecht samen - als toch een keer samen, kies dan een goed rijpe banaan en voeg kardemom en/of nootmuskaat toe. (In jonge, halfrijpe bananen zit een lastig verteerbaar zetmeel.)

  • Yoghurt niet samen met melk.

  • Yoghurt of melk kun je het beste nemen tussen 11.00 en 15.00 uur, op kamertemperatuur. Eventueel met wat kardemom (stimuleert het spijsverteringvuur), en evt. met wat (onverwarmde) pure honing en/of wat rozijnen.

TOP

Over gluten

Gluten zijn eiwitten en zitten o.a. in tarwe, spelt, rogge, gerst. Een teveel aan gluten en/of een slechte vertering van gluten verstoort het verteringsproces en belast de darmwand, darmflora en darmfunctie. Door gewasmanipulatie zitten er meer gluten in bepaalde granen dan van oorsprong. Dit betreft o.a. tarwe en tarwe wordt in veel producten verwerkt (brood, pasta, koekjes, enz.).  Er kan dus al snel sprake zijn van een teveel aan glutenhoudende tarwe.

Ook al heb je nog niet merkbaar last van een verstoorde spijsvertering of een glutenintolerantie ... voor iedereen is het beter om minder glutenhoudende granen te eten. Een teveel van iets is altijd belastend.

Alternatieven glutenvrij zijn o.a. > haver (mits zuiver, zie verpakking), amarant, boekweit, mais, kikkererwtenmeel, quinoa, rijst.

TOP

Over eiwitten (aminozuren)

Eiwitten leveren de aminozuren en zijn In eerste plaats bouwstoffen. Een aantal aminozuren zijn essentieel, wat wil zeggen dat het lichaam ze niet zelf kan maken en uit voeding haalt. Gevarieerd eten dus ook hier van belang. In bijna alle voedingsproducten zit eiwit. Vlees en vis zijn de grootste bronnen. Andere dierlijke producten zijn kip, melk(producten), kaas, eieren. Plantaardige bronnen zijn o.a. granen, peulvruchten, noten, paddenstoelen, bladgroente, kool, broccoli. Eet je dierlijke producten, kies dan per maaltijd voor 1 dierlijk eiwitsoort. Dus of ei, of kaas, of zuivel, of vlees, of vis.

De ADH van eiwit is 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht (bij een gemiddeld bewegingspatroon).

TOP

Over zuivel

Niet zo heel makkelijk te verteren. De natuurlijke verteringsenzymen in zuivel beschadigen door het pasteurisatieproces. Zuivel bevat resten van medicatie die het vee heeft gekregen. Heeft het dier gras gegeten .. of kunstmatig krachtvoer? Kan je spijsvertering de lactose en caseïne-exorfinen aan?
Uit onderzoek is gebleken dat in landen met de hoogste melkconsumptie osteoporose het meest voorkomt. Het lichaam haalt nml. hulpstoffen uit o.a. de botten voor de lastig te verteren zuivel. Soms worden ook de exorfinen uit zuivel (opiaatachtige stoffen) niet goed verwerkt, met een nadelige invloed op de neurotransmitterhuishouding. Mogelijke klachten hierbij zijn ADD/ADHD, depressie, verslaving aan voeding met exorfinen (gluten, kaas).

Of je zuivel wilt consumeren is een persoonlijke keuze. Ben je vegetariër en eet je ook geen zuivel, dan krijgt je te weinig dierlijke vitaminen binnen en is een supplement raadzaam.

Zorg voor een goede calcium inname en opname, o.a. door: - geen of niet teveel zuivelproducten - wissel af met geiten- en schapenkaasproducten - kies voor biologisch - voeg evt. een verwarmend kruid toe zoals kardemom in yoghurt en mosterd bij kaas - neem voldoende calciumhoudende groenten (o.a. groene bladgroenten, kool, spinazie), fruit, noten en zaden - zorg voor voldoende zonlicht (vit. D) - zorg voor voldoende beweging.

TOP

Over vetten

Vetten zijn nodig voor o.a. celbouw, aanmaak hormonen, levering, transport en opslag van vetoplosbare vitamines, beschermlaag rond organen en in huid. Over welke en hoeveel, daar zijn de meningen over verdeeld. Waar je op kan letten:

  • Niet teveel verzadigde vetten. Let op ... vetten zitten in veel producten ... van koekjes tot zuivel. Lees de ingrediëntenlijst.

  • Eet je vlees, bedenk dan dat het verzadigde vet uit onbewerkt vlees beter is dan het onverzadigde vet uit bewerkt vlees of andere bewerkte produkten.

  • Voor bakken en braden zijn kokosolie of ghee goede keuzes, maar altijd met mate. Gebruik je olie .. kijk dan op de verpakking of deze geschikt is voor verhitting.

  • Margarines zijn een slechte keus (zijn bewerkt - is veel aan toegevoegd - zijn niet gezond).

  • Kies voor biologische koudgeperste plantaardige oliën. Lekker over groente of salade.

  • Transvetten of gehydrogeneerde vetten zijn onnatuurlijk ontstaan door fabrieksmatige bewerking en zeer ongezond.
    Check de ingrediëntenlijst, het zit in veel producten verwerkt. Koekjes, margarines, halvarines, snacks, snoep, koffiemelkpoeder, pizza's, enz.

  • Eet regelmatig noten en zaden. Leveren goede vetten.

  • Kies 1 a 2 keer wekelijks voor vette vis (belangrijk bron van omega 3 epa en dha).

  • Niet teveel omega 6 (linolzuur, gamma-linoleenzuur GLA). Kan ontstekingsreacties geven. Omega 6 zit in veel producten en we krijgen er ongemerkt teveel van binnen.

  • Het lichaam kan vetzuren niet goed verwerken door o.a. - een teveel - alcohol - tekort aan vitaminen en mineralen.

TOP

Intoleranties, allergieën

Meestal een gevolg van een verstoorde darmflora, spijsvertering en stofwisseling. Eenzijdige voeding, ongezonde voeding, teveel eten, te vaak eten, moeilijk verteerbare combinaties .... je spijsvertering kan het gewoonweg niet aan ... je lichaam vervuilt ... processen raken verstoord ... en je lichaam toont dit via klachten, o.a. intolerantie of allergie.
Maar in principe zijn alle klachten een gevolg van een verstoorde stofwisseling ergens in je lichaam door tekorten en/of cumulerende afvalstoffen.

TOP

Ayurveda, voeding, elementen en balans

 

Hoe zuiverder en gezonder je eet ... hoe beter je je ware (ziele) wensen kunt voelen.

(ayurveda: een satvische leefstijl brengt je bij je innerlijke wijsheid en ware bron)

Tekst is bijna klaar.

TOP

Eenvoudige detox

1 of 2 keer per jaar een detox is zeker een goede keus en dit kan met lekker en voldoende eten als je maar de juiste voeding kiest.. Het gaat dan met name om 1,5 à 2 weken geen belastende stoffen te eten en juist wel voldoende benodigde stoffen. Het lichaam krijgt dan de tijd en capaciteit voor "achterstallig onderhoud". Na 2 à 3 dagen kun je merken dat ontgifting gaande is. Hoe precies, is bij iedereen anders, maar o.a. door moeheid ... wat hoofdpijn ... andere lichaamsgeur ... verandering in ontslastingspatroon ... Na 1,5 à 2 weken is het zeer waarschijnlijk dat je je fitter, helderder, schoner en gezonder voelt. Dit is wel mede afhankelijk van hoe gezond of ongezond je was bij aanvang van de detox. Misschien stimuleert het je om in een gezond voedingspatroon te blijven. Deze methode komt neer op:

1,5 à 2 weken juist geen

  • alcohol, koffie, zwarte thee, frisdranken of andere geraffineerde dranken

  • roken

  • geraffineerde suiker of andere zoetstoffen

  • geraffineerde produkten; kunstmatige toevoegingen

  • vlees

  • zuivel

  • transvetten of gehydrogeneerde vetten (slecht voor hersenfuncties; met name bij omega-3 tekort)

  • geen tarwe (bevat zeer lastig verteerbare vorm van gluten); eventueel andere glutenhoudende granen met mate

1,5 à 2 weken juist wel

  • je kunt zoveel eten als je nodig hebt; het gaat niet om minder  .. maar om zo min mogelijk belastende stoffen

  • voldoende drinken (water, variëren met kruidenthee)

  • gevarieerd, verse, onbewerkte, biologische groente; 300 à 400 gram dagelijks; maak eventueel van een deel soep of sap

  • kook groente niet langer dan nodig (zie "... basistips...")

  • eet koolhydraten en eiwitten samen met groente

  • dagelijks bladgroente en groene kruiden (leveren vit. C, foliumzuur, chlorofyl) (sla, spinazie, waterkers, peterselie, basilicum, e.d.)
    maak bijvoorbeeld een pesto in de blender van 3 of 4 soorten groen, een handvol van elk, met wat olijfolie of lijnzaadolie

  • dagelijks kruisbloemige groente, zoals rucola, waterkers, broccoli, bloemkool, boerenkool, chinese kool, radijs, spruitjes, koolrabi, paksoi
    (leveren o.a. stoffen voor detox van hormonale stoffen waaronder ook de EDC's (endocrine disrupting chemicals), waar we vandaag de dag ongemerkt van binnen krijgen en die niet goed zijn voor onze gezondheid)

  • dagelijks ui of knoflook (voor hulpstof zwavel; bouwstof glutathion (ontgifter); anti-schimmel in darm)

  • gevarieerd vers, onbewerkt, biologisch fruit; 3 stuks dagelijks; maak eventueel een sap
    eet fruit apart van andere producten (zie "
    ... lastig verteerbaar")

  • maak verse groentesap en verse vruchtensap

  • variëren met glutenvrije graanproducten; of een enkele keer glutenhoudende granen; behalve tarwe

  • ongeraffineerde producten, vrij van kunstmatige toevoegingen

  • dagelijks wat noten

  • dagelijks wat zaden; maak een gemalen mix van - sesamzaad 1 deel, zonnebloempitten 1 deel, pompoenpitten 1 deel en lijnzaad 3 delen (lijnzaad bevat omega 3); neem dagelijks 1 eetlepel van deze gemalen mix, bijvoorbeeld over je fruit;

  • voor eiwitten eet ei, vette vis; peulvruchten

  • wil je wel af en toe vlees eten, kies dan voor onbewerkte en biologische kip en eet er groente bij;

  • gebruik plantaardige koudgeperste olieën

  • zie "... lastig verteerbaar"

  • zie "...basistips ..."

na de detox

Een methode om te ervaren ... of en hoe ... belastend een product is voor je systeem, kun je de producten een voor een weer toevoegen. Begin met ca. 2 dagen zuivel. Dan paar dagen tarwe ... dan alcohol ... dan vlees ... dan cafeïne ... en let op de reacties van je lichaam.
Een aanrader is om deze producten niet dagelijks te nemen. Zuivel en tarwe bijv. om de 3 a 4 dagen. Alcohol en cafeïne regelmatig paar dagen laten staan om verslaving te voorkomen. Vlees, ook niet dagelijks, en altijd met groente erbij.

TOP

Lichaamsverzorging

Wat je op je huid smeert kan het beste ook eetbaar zijn. Ja echt. Net zoals je darmen liever geen onnatuurlijke stoffen te verwerken krijgen, geldt dat ook voor je huid. Ook voor shampoo, deodorant, tandpasta, make-up geldt hetzelfde ... hoe meer onnatuurlijke stoffen ... hoe belastender voor je natuurlijke balans.

 

Aan dit item wordt nog gewerkt.

TOP

 

 

^^